Ce se întâmplă la X medic – controlul
Anul ăsta am fost, deja, destul de des la medic (după standardele mele, comparativ cu alți ani). La unele specializări am fost prima dată, cu bolitinu în bocceluță și inima cât un paduche, pentru că nu știam ce urmează să se întâmple, iar clipurile de pe net erau fie super specializate fie spuneau că de ce e bine să te duci, fără să îmi spuie mie, muritorul, ce anume se întâmplă exact acolo. Așa că am zis să notez să știe și alții. Să fiu eu pentru alții sursa de informații și liniște de care am avut nevoie atunci când căutam.
Disclaimer: încă o dată, scopul articolului este să informeze oameni care nu au mai fost la una sau la alta, să știe la ce să se aștepte, nu să evalueze experiența în sine.
Pe la începutul anului, din cauza unor particularități pe care le au ochișorii mei căprui, mi s-au recomandat niște investigații amănunțite. Și unde nu m-a trimis doamna aia m-am trimis eu singură, că vorba poetului, dacă-i bal, bal să fie! În afară de chestii de sânge, unele verificări tehnice nu le făcusem de cel puțin 5 ani și am zis să ajung cu toate la zi, să știu după aia la ce să fiu atentă. Apropos, stați liniștiți, a ieșit totul bine, în proporție de 95% îndrăznesc să zic. Nu-s chiar tun perfect, dar sunt bine. Deocamdată nu mor, mai stau o vreme pe capul vostru.
Aveți în ceea ce urmează pomelnicele cu ce mi-au făcut mie pe unde am fost, din punctul de vedere al uneia cu un pic de anxietate când vine vorba de d-astea și care nu e dusă prea des nici pe la spital nici pe la biserică. Nu știu dacă așa se întâmplă la toată lumea în cele ce urmează să povestesc sau am fost eu mai norocoasă, deci țineți cont de asta.
Nu includ discuțiile cu medicul în ce privește istoricul și motivele pentru care te duci acolo, cu excepția cazului în care altceva nu am făcut. Nu am să menționez ce analize mi s-au recomandat, pentru că alea mă gândesc că diferă de la caz la caz, așa că nu mi se pare că informația este relevantă.
Pregătirile
În primul rând eu am cerut de pe unde am putut recomandări. Mai ales când am auzit câte o colegă cu care vorbesc mai des că are programare la medic, am rugat să îmi spună și mie cum i se pare. Mi-am povestit situația cui a stat să ma asculte și unii chiar au avut răbdare să se uite pe ce caut și să îmi recomande unde au știut sau mi-au spus pe cine să evit.
Întrebați părinții, iar acolo unde nu-s, ce rude aveți, cam ce boli circulă genetic în familie: a avut cineva probleme cu inima, ficatu? Are cineva vreun diabet? A avut cineva cancer sau a fost suspect de așa ceva? TOȚI medicii la care am fost, inclusiv cei de la ecografii, m-au întrebat de istoric. Deci este FOARTE relevant pentru ei.
Poate fi evident, dar în caz că nu-i, vă spun eu să vă duceți în haine comode, ușor de scos. De asta am preferat eu să merg în anotimpul cald. Și evitați să aveți pe voi chestii metalice sau prețioase, să nu le duceți grija sau dorul, că fiind mărunte se cam pierd ușor.
Iarăși eu personal recomand să nu vă grăbiți cu analizele de sânge dacă nu vă știți cu o anumită muscă pe căciulă, ci să le faceți la urmă. Nu de alta da fiecare medic o să vă recomande chestii în funcție de specializare. Unele vor fi incluse în ce asigurare aveți, altele vor fi plătite. Ăsta ar fi primul motiv. Al doilea este să nu vă înțepe de 10 ori. Deci lăsați analizele pentru după ce ați fost la medici, să le faceți pe toate odată.
Dacă sunteți pentru prima dată la vreo specializare sau vreo ecografie, nu vă sfiiți să spuneți că nu ați mai fost și că aveți nevoie de îndrumare, să vă spună ce să dați jos și unde vă puteți pune bulendrele și poșeta. Nu este absolut nici o rușine.
Diabet si boli de nutritie
Aici am mers pentru că sunt predispusă genetic și vreau să știu ce e de făcut. Am avut o conversație de vreo 10 minute despre stilul meu de viață și obiceiuri alimentare și mi-a recomandat niște analize de sânge, pe care am să le refac anual, urmând să revin dacă iese ceva pe lângă parametri. Cred că este singura specializare unde nu am dat nimic jos de pe mine, acum că mă gândesc…
Endocrinologie
Aici este bine să te duci cu acces ușor la partea de sus a corpului. Te frământă și îți verifică bine de tot gâtul și pieptul apoi îți dă trimitere la ecografie și analize din astea legate de hormoni.
Neurologie
După discuție îți verifică reflexele față- verso în mare. Purtați încălțări comode și sosetele alea bune, că vă pune să vă descălțați, din același motiv. Te mai pune să mergi în linie dreaptă, ca atunci când vrei să verifici dacă ești beat, să împingi cu o mână sau alta, să închizi ochii și să spui ce mână sau ce picior a atins.
Obstetrica-Ginecologie
Vă pune să vă așezați pe un scăunel din ăla blanao și să veniți cu picioarele puse în suporturile aferente mai jos… maaaaaai joooos. Practic ești unde trebuie când simți că urmează să te verși de pe șezlongul ăla. Este folosit un colposcop, pentru examinare, care din fericire în zilele astea în cele mai multe cazuri nu mai este metalic (cred că e ceva plastic medicinal, n-am gustat) și nici nu e rece. Se recoltează și secreție în proces. Apoi vă dă trimitere la ecografii, la sân și transvaginală.
O.R.L
La O.R.L. îți verifică năsucul, gâtul și urechea, cu un instrument (în cazul meu metalic) ce îl ajută pe medic să deschidă mai bine orificiile alea și să vadă bini di tăt.
La audiometrie, dacă aveți de făcut așa ceva, vă bagă într-o cabină din aia buretată, cu niște căști din alea speshul, în sensul că una este cască clasică și ailaltă stă pe os. Vă dă un dispozitiv cu butonel și vă bagă DJ Domnișoara Asistentă țiuieli și huruieli la platane. Iar voi apăsați butonelul ăla când auziți ceva, iar ei notează pe grafic.
Dermatologie
Uitați-vă bine de acasă de semne din naștere, alunițe, negi, protuberanțe pe corp, să le puteți arăta când vă întreabă. Iar dacă nu vă întreabă rugați voi să se uite.
Medicul va examina toate astea fie cu o lampă care are așa o fustă (lampa, nu medicul) care probabil izolează zona, să se vadă mai bine la luminile alea funky. Sau, după caz, poate examina cu o lupă din aia de a lor.
Cardiologie
La cardio întâi te îndrumă la EKG. Mie eco mi-a făcut chiar domnul doctor. Am discutat despre antecedente în familie, dacă-s fumătoare, din astea. Pentru ecografie in since avem „capitol” în episodul următor.
EKG
La EKG rămâi la bustul gol. Ți se pun niste cleme, care arată ca un clește de păr, dar fără țepișori, pe încheieturi la mâini și la glezne. Apoi niște ventuze pe torace. Apoi pornește aparatul. Durează câteva minute.
Oftalmologie
La oftalmolog în mare te uiți printr-un aparat. Fie la litere care sunt tot mai mici cu fiecare rând, fie spui pe ce culoare vezi numere mai bine într-un cerc, fie în ce direcție se mișcă punctul într-un tabel.
Atropina
Pe mine m-a chemat la un control separat pentru testul cu atropină. Substanța aia îți dilată pupilele, să se vadă ceva prin ochi. Citiți cu atenție rezervarea/ trimiterea. Va trebui să ajungeți acolo cu x timp înainte de programare, în funcție de ce zice medicul. Odată ajunși, anunțați între doi pacienți, pentru că controlul începe practic dinainte. Vă cheamă să vă pună picăturile alea. Este posibil să fie nevoie de mai multe ture, în funcție de cum reacționează pupila voastră. Pe mine nu m-a usturat, nu am simțit disconfort și nu știu să fi avut cineva senzații din astea.
Eu personal v-aș recomanda să luați ziua aia liberă, să nu stați cu ochii în monitor după control. Din fericire eu am putut merge însoțită. Nu am avut cine știe ce efecte adverse. Am avut cumva dioptriile afectate, în sensul că vedeam în ceață chiar și cu ochelarii și la distanțe ciudate fără. Și am fost FOARTE sensibilă la lumină. M-a dus însoțitorul acasă de braț, pentru că tot simțeam nevoia să închid ochii.
În episodul următor…
Acum pentru mine urmează câteva programări să discut rezultatele, că mă uit la alea ca curca-n lemne și vreau să mă întorc la interpretări. O să avem partea a doua, pentru că mă așteaptă o osteodensiometrie. Nu știu nici eu ce e aia, dar am de gând să vă povestesc. Așa că am lăsat pentru data viitoare ecografii, RMN, osteodensio cum o cheamă.
Dacă ați fost la specializări care mie mi-au scăpat, nu ezitați să lăsați comentarii în care să ne povestiți și nouă, că poate mai merge careva și prinde bine informația.
*In poza sunt la o donare de sânge… Am vrut să folosesc imagini personale.