Unde poți dona haine
Ideea unui articol unde se pot dona haine mi-a venit de la câteva prietene. Mi-am dat seama că există oameni care nu știu unde poți dona hainele pe care nu le mai porți, în loc să le arunci.
Desigur, primul pas ar fi să nu mai cumpărăm atât de multe, dacă nu avem neapărată nevoie, mai ales zilele astea, când nici nu prea avem unde le purta. Dar hai să o spunem pe-a dreaptă, asta este mai ușor de zis decât de făcut.
Mai jos sunt opțiuni încercate de mine, unde știu sigur că se primesc hăinuțe. Știu că există și altele, dar nu le-am testat, nu știu unde ajung lucrurile de acolo. Așadar, fără alte prezentări, două idei:
Taica Lazăr Magazin de Caritate
Facebook / Adresa: Strada Bibescu Vodă nr. 18, București 040152/ Program Luni – Vineri 12:00 – 20:00 iar Sâmbăta 09:00-16:00 Marțea și Duminica închis (conf. Google).
La Taica Lazăr este un magazin de caritate aflat în București, fix la Piața Unirii. Este un loc foarte drag sufletului meu, descoperit datorită unei colege de muncă. Acolo se pot dona și cumpăra haine, cărți, bijuterii, decoruri. Unele dintre ele ajung la vânzare, iar altele în comunități defavorizate. Profitul merge către tot felul de inițiative care vin în sprijinul acestor comunități. Veți afla mai multe detalii pe pagina de Facebook.
Unele dintre hainele mele preferate sunt de la ei și le port cu foarte mare drag. Tot la ei duc constant cărți de care nu sunt atașată. Nu am o bibliotecă mare, ci câteva colecții de care sunt atașată emoțional. Restul fac cadou la prieteni sau merge la Taica.
H&M, Zara, Pull and Bear în Mall
Despre ele am aflat recent și chiar am dus haine. În aceste magazine există o cutie pentru donații la care vă duceți și lăsați punguța cu donații. Veți vedea că au o bulinuță cu logo-ul Crucii Roșii. Asta pentru că, din câte am înțeles, multe produse ajung la Bine Boutique, magazinul lor de caritate.
Aceste magazine sunt o soluție mai la îndemână decât Taica, pentru că au un program mai flexibil și se află în mai multe orașe din țară.
Pentru fiecare sacosa de textile pe care o aduci, primești din partea H&M un voucher de vreo 5 RON, pe care-l poti folosi in cadrul magazinelor. La celelalte nu știu să dea recompense. De asemenea, din ce am înțeles cercetând, la ei se poate duce orice, pentru că hainele rupte vor fi transformate în altceva, de exemplu lavete, umpluturi pentru scaune.
Bonus: Grupuri de Facebook și Harta Reciclării
Există în ziua de azi pe Facebook grupuri pe care poți schimba sau dona absolut tot ce vrei și ce nu. Căutați un grup cu așa ceva în titlu, iar de acolo treaba merge cam singură. Nu am folosit opțiunea asta pentru că personal, nu aș avea timp să stau să văd comentariile, să stabilesc puncte de întâlnire cu doritorii, să mă adaptez la programul lor. Abia mă văd cu prietenii. Dar este o variantă demnă de luat în calcul, dacă le aveți cu d-astea.
Harte reciclării are puncte de colectare din toată țara și poate fi revizuită de utilizatori, pe baza experienței lor. Este un punct foarte bun de plecare.
Cum ducem hainele „la donare”
Când ducem hăinuțele la donare, dacă nu cumva sunt cu etichetă pe ele:
- recomandat este să fie spălate, curățele, pe cât posibil și călcate.
- verificăm să nu fie găurite sau descusute pe undeva și reparăm dacă este cazul
- le împăturim frumix
Și uite așa, fără mare efort, faceți o faptă bună. Este bine și pentru natură, pentru că nu mai ajung în câmp, aiurea, este bine și pentru cineva care are nevoie.